miercuri, 22 iulie 2009

Nedumerire: Lib Ghetz si Doamne-Doamne

Ieri ne uitam la televizor si, printre altii, a aparut si Bill Gates. Obisnuiesc, de multe ori, sa-i explic lui fi-miu pe cine vedem, ce face persoana respectiva si in ce calitate apare ea la televizor.
(ex.: "Uite, asta este Obama. E presedintele Statelor Unite ale Americii. SUA e o tara", sau "Asta e Basescu. E presedintele Romaniei. Romania e tara noastra", sau "Asta e Boc. Da, mami, n-o sa-ti vina sa crezi, dar e prim-ministru nostru" sau "Asta e Michael Jackson. A fost negru si acum e alb. Iar de la un timp, nu mai e deloc." Iar fi-miu are reactii de genul: "Bot, mami, ata e Bot?" -adica "ASta e Boc?" Sau "Damna Mlacal Jacsan?" - adica, de ce spun eu ca domnul acela care danseaza e un barbat, cand fi-miu il vede femeie, adica doamna, "damna". Dar sa inchidem paranteza, ca uitam de unde am plecat.)

Si ne uitam noi aseara la tv, si-i explic lui fi-miu.
-Uite, mami, asta e Bill Gates...
- Lib Ghetz?
-Da, mami, Lib Ghetz, ii raspund eu, amuzata de aproximarea numelui. E cel mai bogat om de pe Pamant. Stii ce inseamna asta?
- Doamne-Doamne da de macare ("Mancare") la toti amenii ("oamenii").
- Nu, mami, ce legatura are una cu alta? Bill Gates a facut multe calculatoare si e bogat.
- Si tevizori ("Televizoare")?
- Nu, doar calculatoare? Dar ce ai zis de Doamne-Doamne? Cum adica da de mancare la toti oamenii?
Fi-miu ma priveste si ridica din umeri, asa cum ii e obiceiul cand nu poate sa explice niste lucruri. Si, la urma urmei, ce vreau si eu de la el? Are doar (aproape) trei ani: nu trebuie sa fie inca logic si rational. Poate sa spuna adevaruri simple si fara sa le explice.

Niciun comentariu: