marți, 5 mai 2009

Suntem un popor de norocosi

De ce? Pai sa va explic:
Se spune ca atunci cand calci intr-un cacat, o sa ai noroc, nu-i asa? Am stat si m-am gandit. De unde o fi venit expresia asta? Ce o fi stat la baza ei? M-am gandit si m-am gandit si am ajuns la urmatoarea explicatie. Inainte (orice o fi insemnat asta, inainte de zilele noastre, oricum) era destul de greu sa intalnesti, pe strazile unui oras, rahati (sau cacaturi sau cacati, cum vreti sa le spuneti). Caini maidanezi nu prea existau, iar oamenii, marea lor majoritate, isi faceau nevoile in veceuri. Asa ca, fiimd destul de neobisnuit sa intalnesti cacati pe strada, cand cineva calca, totusi, intr-unul, era un eveniment, in sine. Enervant, i-adevarat, dar data fiind raritatea si neobisnuitul evenimentului, omul care trecea printr-o aemenea isprava, se simtea, oarecum, deosebit (deosebit nu neaparat in sens pozitiv, ci deosebit fata de ceilalti). Si fiindca rahatul de pe talpile picioarelor nu era tocmai un eveniment placut (desi unic, dupa cum am mai spus), oamenii au tinut sa-l asocieze cu ceva placut, ca sa mai taie din incovenientele unui asemenea eveniment (trebuie sa te stergi repede pe picioare, sa nu intri in casa sau intr-o masina cu rahatul pe picioare, ca sa nu mai spunem de miros, care dispare asa de greu). Nu-i asa ca e greu sa gasesti un trifoi cu patru foi? Sau o floare de liliac cu trei sau cinci petale? Nu-i asa ca se spune ca ai noroc cand le gasesti? Asa si cu rahatul de pe talpi. Oamenii au inceput sa creada ca atunci cand calci intr-un cacat, o sa ai noroc.
Numai ca acum vremurile s-au schimbat. E mai greu sa o gasesti o strada fara cacati pe ea decat una cu. Cand iesi afara, nu stii la ce sa fii mai atent, mai intai: La gropi? La cacati? La masinile parcate pe trotuare? La masinile care circula in viteza pe strazile pe care tu mergi, pentru ca pe trotuare, pe unde ar trebui sa mergi, sunt parcate masini una langa alta? La cainii maidanezi? La Atv-uri conduse de inconstienti? In fine... Am ajuns sa ma consider norocoasa daca nu calc in vreun rahat. Ceea ce e destul de trist, in sine.
Si daca n-ar fi atat de trist, ar fi comic: Suntem un popor de norocosi, care calcam rahatul in picioare.

Un comentariu:

Ion Dascalu spunea...

Altii au si mancat rahat, nu numai calcat in el, si tot n-au noroc in viata... :))

A te smeri sau a te mindruta? Aceasta-i intrebarea zilei

  Astazi o sa va prezint demonstratia faptului ca d-l Mindruta e un parerolog chiaun cu capul. Habar n-are de nimic, iar confuzia permanenta...