vineri, 1 aprilie 2016

Manipularea noastra cea de toate zilele


Sa ne fie clar de la inceput: toata lumea manipuleaza. It's a fact, cum ar zice englezu' (sau vorbitorul de engleza:)). Manipularea e o componenta extrem de importanta a societatii. Manipularea "natural-sociala" are legatura cu comunicarea, cu modul de a socializa al oamenilor. Eu iti spun "ce frumos canti", cand, de fapt, tu suni ca o trompeta veche si ruginita, dar eu vreau sa-ti dau incredere in ceea ce-ti place sa faci. Tu ii spui ei "esti frumoasa de ma topesc", desi ea e banala si terna, dar tu esti cam singur si vrei pe cineva langa tine, chiar si pentru o noapte. Ei le spun lor "va vom mari salariile", desi n-au nici bani, nici chef sa faca asta, dar au nevoie ca ei sa creada in mai bine, ca sa munceasca mai cu spor. Voi ne spuneti noua "e criza", desi azi e exact ca si acum zece ani, dar vreti sa ne faceti sa credem ca trebuie sa ne purtam cu grija, fiindca voi ne vreti binele.
Si, de aici, manipularea creste constant in intensitate. Caci de ce este manipularea atat de blamata? Pentru ca uzeaza de minciuna, dar o minciuna insinuanta, perfida, cruda, care murdareste buna- credinta a celui manipulat. O maculeaza, lasand pete mai negre sau mai gri. Manipularea aceasta la nivel mondial tinde sa uniformizeze fortat. Tinde sa schimbe valori si credinte dupa bunul plac al celor care conduc, sub "protectia" democratiei, a libertatii individuale. Caci tocmai in asta ZACE perfidia manipularii: iti este impus sa accepti ceva murdar, nenatural, sub forma frumosului, a noului. Un print al intunericului, cu maca de Alba ca Zapada.
Aceasta manipulare, care e aproape palpabila, e distrugatoare tocmai pentru ca si-a propus, la nivelul cel mai inalt, sa schimbe firescul omului de rand. In ce crezi tu? In Dumnezeu, de exemplu. Nu, mai bine sa crezi in tine, tu esti dumnezeu. Si se apasa pedala pe tot felul de demonstratii, in acest sens. Esti bombardat din toate partile (prin mass media, mai ales prin mass media, prin politica, prin sloganuri, prin Internet, etc) pentru a crede acest lucru. Ceea ce nu observi, daca nu esti atent, este ca ei iti prezinta un lucru ca fiind real, cand, de fapt, scopul lor este tocmai opusul a ceea ce iti este prezentat.
"Familia este compusa din mama, tata si copii." Gresit, spun ei: "Familia este compusa din barbat- barbat, femeie- femeie, hai si barbat- femeie, daca tineti neaparat si copiii, optional." Se tinde spre "Familia este compusa din om- animal- orice vrei tu si copil, chiar optional, ca dintre un om si o capra nu se stie ce-o sa iasa."
"De Craciun sarbatorim nasterea Domnului Iisus Cristos." Gresit, spun ei: "Craciunul este sarbatoarea darurilor, a cumparaturilor si a brazilor, optional."
Si tot asa, si tot asa, si tot asa. Fiecare simte ca este manipulat grosolan, de vecin, de primar, de rude, de prieteni, de presedinte, de conducatori, in general. Este greu sa te opui acestei manipulari. Trebuie doar sa fii constient, clipa de clipa. Sa crezi in ceea ce este firesc. Nefirescul nu poate deveni normal, doar pentru ca ni se impune. Tot ceea ce este impus, de obicei, este nefiresc.
Sa nu uitam sa stam stramb si sa judecam drept. Sa fim treji, senini si neincrancenati. Sa iubim adevarul si sa ne ascultam inimile. Ele nu ne mint, orice ni s-ar spune de catre oricine.


Niciun comentariu:

A te smeri sau a te mindruta? Aceasta-i intrebarea zilei

  Astazi o sa va prezint demonstratia faptului ca d-l Mindruta e un parerolog chiaun cu capul. Habar n-are de nimic, iar confuzia permanenta...