marți, 24 august 2010

Raspundeti cu da sau nu

Nu vi se pare uneori...

Ca cineva ne urmareste si cele mai mici gesturi?
Ca cineva vrea sa ne vada umiliti, necajiti, disperati?
Ca cineva vrea cu tot dinadinsul sa ne testeze limitele suportabilitatii?
Ca cineva rade de toate eforturile noastre de a ramane in picioare?
Ca cineva ne considera oameni de mana a zecea?
Ca cineva se mira ca, in urma a tot ceea ce ne face, e uimit ca nu sucombam, ca nu innebunim, ca nu murim?
Ca cineva face teste pe viata noastra?

In ultimul timp, imi tot vine in cap imaginea unei nuvele (roman?) al lui Zaharia Stancu (parca, nu mai stiu sigur, am citit-o cu foarte multi ani in urma), in care niste tarani trebuiau sa culeaga via boierului, iar acesta le-a pus botnita la gura. Ca nu cumva acesti oameni sa faca paguba de nici macar cateva boabe de struguri boierului.

Parca cineva incearca sa ne puna botnite la gura. Asa simt. Ca sa nu mai vorbim. Sa nu mai avem opinii. Ca sa ne supunem. In sfarsit. Ca sa-i lasam o data si o data in pace pe oamenii astia care se scalda in putere (politica, sociala, economica, mondena) sa nu ne mai auda vaicarindu-ne.
Sa poata si ei sa fie linistiti.
Sa poata si ei sa respire liberi, fara sa ne mai simta privirile dezaprobatoare in spate, sa nu mai simta mirosul asta de saracie din spatele vilelor lor de trei etaje.
Sa poata sa alerge cu masinile lor luxoase pe sosele, fara sa fie nevoiti sa se mai impiedice de cate vreo mama de asta care cara in maini trei sacose si doi copii sau de cate un amarat de asta de pensionar, care abia se taraie cu carja lui ponosita.
Sa poata petrece cu valuri de sampanie si tone de caviar, fara sa mai simta (vreodata) mirosul parizerului de 3 lei 25 de bani.
Sa nu se mai simta datori sa-si puna mastile de caritabili, ca sunt si ei (pana la urma urmelor) doar oameni, si obosesc.
Sa taie in voie padurile, sa scormone nestingheriti muntii de aur si diamante, sa fie si ei, in sfarsit, liberi sa-si etaleze bogatiile acumulate fara sa mai fie nevoiti sa dea cuiva vreo explicatie.

Nu vi se pare ca astora ce au puterea in maini, nu le mai convine ca traim?

Niciun comentariu: